Thermaltake VI-ON

Najnovija eksterna fioka iz Thermaltake-a je vrlo atraktivno dizajnirana i vrlo kvalitetne izrade. Glavni adut je aktivno hlađenje u vidu 40mm ventilatora čija se brzina rotacije automatski reguliše u odnosu na izmerenu temperaturu. Instalacija diska je laka, a performanse zahvaljujući eSATA interfejsu u rangu internih diskova.

Thermaltake verovatno većini čitaoca ne treba posebno predstavljati, a za one koji nekim čudom nisu čuli, radi se o kompaniji koja je najpoznatija po kučištima, napajanjima i rešenjima za hlađenje komponenti i celog računara. Ovom prilikom smo na test dobili nešto novo, VI-ON 3.5" eksterni rack sa aktivnom ventilacijom. Ovakvi uređaji su postali vrlo popularni i sve više korisnika ih kupuje kako bi mogli svoje podatke da ponesu sa sobom. Ovako nešto je i dosta zgodno za bekapovanje podataka, a ono što je uvek bitno je da hard disk bude dobro ohlađen, kako se njegova ispravnost ne bi dovela u pitanje. Thermaltake je napravio vrlo interesantan rack, neuobičajenog dizajna, što će sigurno na prvu loptu i privući pažnju.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Odličan kvalitet završne obrade
  • Aktivno hlađenje, regulacija broja obrtaja u zavisnosti od trenutne temperature

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: eSATA, USB 2.0
  • Hard disk: SATA 1 i 2, do 1TB
  • Hlađenje: 40mm ventilator, 1000 ~ 4800 RPM, 27dBA maksimalno
  • Dimenzije: 127x80x14.2mm
  • Težina: 480g

Thermaltake VI-ON

Kada se otvori poveće pakovanje, nalazimo pored USB i eSATA kablova, adaptera za napajanje i krpice za prašinu i rack iz dva dela: sam rack i postolje. Na postolje se lako postavlja, a interesantno je da ne postoji prorez za ventilator (koji se nalazi u samom racku), da protok vazduha ne bi bio blokiran. Ceo rack i postolje su od crne glossy plastike, što izgleda vrlo lepo i posle par minuta korišćenja puno otisaka prstiju (eto zašto se dobija krpica). Dizajn je vrlo interesantan, zaobljene linije i ugao od tridesetak stepeni u odnosu na podlogu ga definitivno dosta razlikuju od konkurentskih proizvoda. Ono što se čini je da su dimenzije nešto veće nego što bi mogle da budu, te da je ovo ipak zamišljeno da bude stacionarno rešenje.

Sa prednje i gornje strane rack-a (kada stoji vertikalno) se nalazi metalna mash maska koja skriva otvore za ventilaciju kao i jednu statusnu diodu. Sa zadnje strane rack-a su konektor za napajanje, taster za uključivanje, USB i eSATA priključci. Da bi se rack otvorio, potrebno je sa donje strane odšrafiti čak četiri šrafa, posle čega se bočna stranica skida. Unutra otkrivamo jedan 40mm ventilator koji je promenljivog broja obrtaja (od 1000 do 4800 RPM) i čija se brzina automatski menja u zavisnosti od izmerene temperature, čime se dobija izuzetno efikasan sistem hlađenja. Ono što se pored SATA konektora ne vidi su da postoji sistem suspenzije odnosno amortizacije pošto četiri sunđerčića na koje naleže disk ispod sebe imaju oprugu, čine se eliminišu eventualne vibracije diska.

Rezime

Kako pored USB 2.0 postoji i eSATA interfejs, performanse diska neće biti ograničene, već će se ponašati kao i interni hard disk (naravno, ako se koristi eSATA). Podržani su svi 3.5" SATA diskovi do 1TB veličine, tako da neće morati da se razmišlja o kompatibilnosti. Ovaj rack je solidno tih, ali na maksimumu obrtaja (što se, da budemo iskreni, dešava samo po inicijalizaciji i uključivanju) neće biti nečujan. Sve zajedno, interesantan proizvod odličnog kvaliteta, pa svi koji traže ovakav eksterni rack i aktivno hlađenje imaju šta da pogledaju kada budu išli u kupovinu.

Conclusion

Performances of the disc will not be endangered because besides USB 2.0, eSATA interface is also present so disc will behave as an internal hard disc (of course, if you use eSATA). All 3.5’’ SATA discs up to 1TB are supported so you will not have to ponder about compatibility. This rack is very quiet but at maximal rotation number (only after initialization), you should not expect it to be inaudible. Overall, this is one interesting, high build quality product so users looking for an external rack and active cooling shouldn’t think twice.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2009.): 36€

Microsystems ustupio: Thermaltake VI-ON
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.