TP-Link TL-WN821NC

Wireless USB adapter sa podrškom za 802.11n standard i protok (teoretski) od 300Mbps. Vrlo je lak za instalaciju, a veoma praktično postolje omogućava da se postavi u položaj gde će prijem signala biti bolji, što je mali kompromis pošto unutrašnja antena svakako ima slabije performanse od eksterne.

TP-Link je sugurno jedno od imena koje će većina korisnika prepoznati, a radi se o dobro poznatom proizvođaču mrežne opreme. Već smo videli neke od proizvoda iz ponuda ove kompanije, i uglavnom se radilo o uređajima za bežičnu komunikaciju. Pored bežičnih rutera i Access Point-ova, postoje i Wireless mrežni adapteri u internoj (PCIe) i eksternoj (USB) varijanti. Model TL-WN821NC koji ćemo ovom prilikom predstaviti spada u ove druge, čime je automatski i dosta interesantniji većem broju korisnika, pošto se za instalaciju ne mora otvarati kućište. Ovakvi adapteri su sjajna stvar za sve one koji iz nekog razloga ne mogu umrežiti računar kablovima, pošto problem rešavaju na najkraći i najjednostavniji način.

Ključne karakteristike

  • Veoma jednostavna instalacija
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, Wireless MAC Filtering

TP-Link TL-WN821NC

Ovaj Wireless USB adapter je kompaktnih dimenzija od 86 x 26 x 12mm i najviše podseća na neki od USB flash diskova. U pakovanju se dobija sve što je potrebno, adapter, postolje sa fiksiranim kablvom, uputstvo i CD sa drajverima. Proizvođač ga je dizajnirao tako da se odlično uklapa uz ostale Wireless uređaje sa kombinacijom glossy bele bolje sa prednje i mat crne sa zadnje. Postoji i zaštitna kapica preko USB konektora, a ona se može postaviti da stoji na postolju (na posebno predviđenom mestu), tako da se neće tako lako zagubiti. Postolje je odlično zamišljeno, i ono će poslužiti da se adapter (u koji je integrisana WiFi antena) postavi u što bolji položaj, kako bi i prijem signala bio što bolji.

Adapter je kompatibilan sa 802.11 b/g/n standardima i po specifikaciji podržava protok do 300Mb/s. Kao što je i očekivano, radi se o anteni koja koristi frekvenciju od 2.4GHz, na kojoj i radi najveći broj bežičnih uređaja, a Clear Channel Assessment (CCA) tehnologija će automatski odabrati kanal na kome ima najmanje saobraćaja i tako izbeći eventualne probleme sa konfliktom. Adapter je kompatibilan sa WI-FI Protected Setup (WPS) opcijom i ima na sebi Quick Security Setup (QSS) taster koji će maksimalno olakšati povezivanje sa AP-om koji to isto podržava. Inače, kao i obično, podržana je 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK enkripcija kao i MAC Filtering, tako da se može koristiti i u poslovne svrhe bez bojazni da će neko neautorizovan pristupiti mreži.

Rezime

Ovaj adapter će savršeno dobro raditi sa bilo kojim AP-om, stim što naravno proizvođač preporučuje da to bude neki od TP-Link uređaja. Ono što se može očekivati jesu odlične performanse, koje su realno nešto slabije od adaptera koji imaju eksternu antenu (što je i logično), ali barem postoji mogućnost da se lepo pozicionira zbog USB kabla odnosno postolja. Što se tiče instalacije, potrebno je samo priključiti adapter na slobodan USB port i instalirati drajvere sa CD-a (ili svežiju verziju sa web sajta proizvođača) posle čega može bez restarta da se počne korišćenje. Cena ovog adaptera nije velika i on predstavlja nešto što će jako lako rešiti probleme oko umrežavanja tamo gde nije lako provući kablove.

Conclusion

This adapter will work perfectly well with any AP, except the manufacturer recommends use of a TP-Link device. What you can expect is high performance, which are somewhat weaker than performance of adapter with an external antenna (which is logical), but at least there is a possibility to have a good position because of the USB cable i.e. the stand. As for installation, it is necessary only to plug the adapter into an available USB port and install drivers from the CD (or fresh version from the manufacturer's Website) after which you can start using it without rebooting. The price of this adapter is affordable and it is something that will easily solve the problems of networking in cases where it is not easy to mess around cables.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 21€

Grappolo ustupio: TP-Link TL-WN821NC
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com