TP-Link TW-PS310U

Vrlo praktičan mrežni uređaj iz TP-Linka koji omogućava da se multifunkcijski štampači i eksterni diskovi lako priključe na mrežu. Instalacija je veoma laka kao i korišćenje, a jedina zamerka se odnosi na nešto sporiji transfer podataka korišćenjem ovog interfejsa.

TP-Link je kompanija koja proizvodi mrežne uređaje širokog raspona primene i mogućnosti, kako onih za kućne korisnike tako i dosta složenijih poslovnih rešenja. Ono što se najčešće viđa jesu Wireless ruteri koji su postali prilično popularna kategorija mrežne opreme, no ima još interesantnih stvari koje se mogu pronaći u TP-Linku, a jedna od njih je i TW-PS310U Print Server. Odmah da kažemo da je ovaj uređaj primarno namenjen kućnim korisnicima koji žele da od multifunkcijskog štampača naprave mrežni resurs, to jest da ga povežu na mrežu bez nekih velikih komplikacija. Ono što ga dodatno čini interesantnim je i podrška za storage uređaje kao što su eksterni USB i flash diskovi.

Ključne karakteristike

  • Veoma jednostavan za korišćenje
  • Može se priključiti i USB hub, za maksimalno četiri storage uređaja

Utisak kvare

  • Ne može ga koristiti paralelno više korisnika

Specifikacija

  • Interfejs: 10/100Mbit/s, USB 2.0
  • Protokoli: TCP/IP, Remote Virtual USB, LPR/LPD
  • Napredne mogućnosti: DHCP Client, POST(Power On Self Test), upgrade firmware-a, Windows softver

TP-Link TW-PS310U

Ovo je uređaj veoma kompaktnih dimenzija, 56 x 52 x 23mm, i izgleda kao kao prosečan USB hub. Odmah da kažemo da se može koristiti samo na Windows platformi, što može biti ograničenje za neke korisnike. Ovaj uređaj je dovoljno mali da neće biti problema da se bilo gde postavi, stim što će vrlo verovatno u najvećem broju slučaja visiti sa zadnje strane štampača ili diska. Sa jedne strane se nalaze konektor za napajanje (adapter je eksterni, nalik na one koji se koriste za mobilne telefone), LAN port i statusna USB diodica. Sa druge strane je USB 2.0 port na koji se priključuju periferije.

Instalacija je dosta jednostavna, prvo je potrebno instalirati softver sa pratećeg CD-a, a zatim pokrenuti i MFP i Storage Server, posle čega treba odabrati prepoznati uređaj sa liste, jednostavan i prilično linearan postupak. Na TW-PS310U se može povezati multifunkcijski uređaj, flash ili hard disk, pa čak i USB hub na koji se onda povezuju drugi uređaji. Podržan je veliki broj multifunkcijskih uređaja, a najbolje je proveriti spisak sa sajta proizvođača. Ono što smo primetili jeste da uređaj povezan na TW-PS310U može koristiti samo jedan korisnik u datom trenutku, što doduše nije neka velika mana za kućne korisnike.

Rezime

Brzina transfera podataka preko ovog interfejsa nije prešla 500Kb/s (koristili smo Wireless 802.11n Wireless Ruter), što nije baš neka impresivna brojka, no kod ovakvih Print i Storage Server-a obično performanse nisu od presudnog značaja. Najbitnije je da se multifunksijski štampač i eksterni disk lako mogu priključiti na mrežu (ukoliko ruter nema USB konektor za te svrhe, što nije tako čest slučaj). Imajući sve ovo u vidu, cena nije toliko visoka i mislimo da se kupovina definitivno isplati.

Conclusion

Data transfer rate over the interface did not exceed 500Kb/s (we used Wireless 802.11n Wireless Router) which is hardly an impressive figure, but with such Print and Storage Servers performance usually is not crucial. The most important thing is the easy way to connect a multifunctional printer and external hard drive to the network (if the router does not have an USB connector for this purpose, which is rare). Bearing all this in mind, the price isn’t so high and this is a very good offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 44€

Gigatron ustupio: TP-Link TW-PS310U
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com