Acme Digital Gamepad GA-05

Prilično jednostavan gamepad namenjen manje zahtevnim korisnicima, sa standardnim rasporedom tastera i kontrola. Bitno je reći da ima dva analogna džojstika, kao i četiri shoulder (ili trigger) tastera. Odličan kvalitet izrade za ovaj cenovni rang.

Testirali smo još jednu periferiju kompanije Acme, ovoga puta gamepad namenjen igračima. Iako ovog proizvođača do sada i nismo asocirali sa igračkim periferijama, ipak u ponudi ima kontrolera, no u pitanju su modeli namenjeni početnicima, a ne zahtevnijim profi igračima. Gamepad koji smo ovoga puta isprobali je klasičan USB model, vrlo jednostavan za upotrebu i prilično lak za instalaciju. Iako piše da je u pitanju digital model, na raspolaganju su i analogni džojstici, što je pozitivno pošto postoji dosta igara gde su oni prosto nezamenljivi. Ono što je karakteristično za Acme periferije, što smo mogli do sada i videti, jeste da su u pitanju prilično kvalitetni proizvodi sa veoma dobrom cenom, što je i ovde slučaj.

Ključne karakteristike

  • Dvostruke analogne kontrole
  • Dobar kvalitet izrade
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: 4 shoulder tastera, 4 obična, jedan 8-smerni taster (D-Pad), 2 analogna džojstika
  • Interfejs: USB
  • Podrška: PC

Acme Digital Gamepad GA-05

Ovaj gamepad je prosečnih dimenzija, tako da će prilično dobro odgovarati većini korisnika bez obzira na veličinu šaka. Po obliku, dosta podseća na Playstation kontrolere, sa malo izduženim rukohvatima. Kontroler je napravljen od mat crne plastike dosta dobrog kvaliteta, a pošto je u pitanju osnovni model, previše bi bilo očekivati da su rukohvati gumirani, no i ovako neće biti mnogo proklizavanja, bar dok se šake ne oznoje posle malo dužeg korišćenja. Gampad nije mnogo težak, tako da neće opterećivati ruku, a ergonomski oblik doprinosi da ne bude previše umaranja posle dužih sesija igranja. U pakovanju nema nikakve dodatne opreme, a kabl je dovoljno dugačak da neće morati da se razmišlja o produžnom kablu.

Što se kontrola tiče, nema puno originalnosti i ovde imamo ono na šta smo inače i navikli: sa leve strane 8-smerni D-pad taster, sa desne strane četiri akcijska tastera (uz dodatna dva na središnjem delu), Mode taster za biranje režima rada, dva analogna džojstik tastera pozicionirana ispod palčeva i četiri (po dva sa svake strane) shoulder tastera koji su pozadi i pritiskaju se kažiprstima. Kao što je često slučaj, džojstici imaju hrapavu površinu, tako da ih je lakše kontrolisati. Tasteri nam deluju dosta kvalitetno, a džojstici dovoljno čvrsto da nema bojazni da će popustiti usled nešto agresivnije igre. Pošto se koristi USB interfejs, nema instalacije drajvera već jednostavno sve radi čim se prvi put priključi.

Rezime

Kao što smo i očekivali, ovaj gamepad je robustne i kvalitetne izrade, očigledno napravljen da izdrži i nešto intenzivniju upotrebu, što je karakteristično za igrače i periferije koje su njima namenjene. Iako kod modela GA-05 nema nekih specijalnih funkcija, imamo stadardan raspored svih kontrola, i odlično su postavljene tako da neće trebati mnogo da se navikne na njih. Cena ovog gamepad-a je vrlo dobra, i to je možda i najbitnija stvar, pošto će to većina ljudi prvo i pogledati. Bilo kako bilo, sigurno je da neće biti razočarani ako se odluče za Acme i GA-05.

Conclusion

As we expected, this gamepad is robust and well built, apparently designed to withstand intensive use, which is typical for players and peripherals designed for them. Although GA-05 model has no special features, it has standard layout of all controls, they are well placed so it will not be necessary to spend much time to get used to them. The price of this gamepad is very good, and this is perhaps the most important thing that most people will see immediately. Either way, if you opt for Acme and GA-05, it is certain you will not be disappointed.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 12€

Ex Ecentar ustupio: Acme Digital Gamepad GA-05
maloprodaja: Ex Ecentar, Ibarska 2, 011/ 6447 190
zvanični sajt: execentar.com