Canyon CNG-GW4

Dosta dobar volan sa ugrađenim motorom za vibracije, podrškom za PC i PS2 i PS3 konzole. Kvalitet izrade je dobar i deluje vrlo čvrsto, a iako ne liči na neki pravi volan iz kola, ipak je dosta udoban i za korišćenje i dosta dobro prenosi atmosferu iz igre.

Na test nam je stigao još jedan volan za simulacije vožnje kompanije Canyon, a model CNG-GW4 je u startu zanimljiv pošto je kompatibilan sa PC-jem, ali i sa Playstation 2 i 3 konzolama, što će sigurno obradovati one koji ne bi baš da kupuju dva volana da bi mogli da se igraju na više platformi. Ono što smo mogli videti kada su u pitanju volani ove kompanije jeste da je u pitanju sasvim solidan kvalitet izrade i odlična cena, a da su podržane vibracije i da volani deluju dosta izdržljivo. Znamo da na tržištu postoje daleko atraktivniji modeli koji izgledaju kao replike sa pravih automobila, no u paketu sa tim ide i višestruko veća cena, tako da to ne odgovara baš svakome.

Ključne karakteristike

  • Čvrsta konstrukcija
  • Dobra cena
  • Ugrađene vibracije
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kontroleri: manuelni menjač, dve poluge iza volana, pedale
  • Dodatno: vibracija
  • Interfejs: USB/PS2/PS3

Canyon CNG-GW4

Na prvi pogled, Canyon volan se ne razlikuje baš mnogo od sličnih modela, atraktivan dizajn i sivo-crna kombinacija boja, plastika u mat finišu i generalno jedino oznaka proizvođača govori o kome se radi. Ipak, to što nema nekog specifičnog detalja po kome će se ovaj volan razlikovati od konkurencije i nije velika mana, pogotovo ne u ovom cenovnom rangu. Kvalitet izrade je dobar, mada bi sam materijal mogao biti i bolje završne obrade. Konstrukcija je dosta robustna i čvrsta, i deluje nam da će izdržati bez problema i malo agresivnije korišćenje. U ovom slučaju nema fiksiranja za sto stegom, već na bazi postoje vakumske stope koje obezbeđuju veoma čvrstu vezu, naravno samo ako je površina stola potpuno glatka, inače jednostavno neće raditi kako treba.

Pažnju nam privlači ručica menjača sa desne strane, koja je dovoljno velika i zgodna za korišćenje, mada je i pomalo tvrda, uz mogućnost pomeranja samo gore i dole, pa se radi o nekoj vrsti sekvencijalnog menjača. Oni koji su navikli na trkačke simulacije, tu su i uobičajene kvačice iza volana, dobro postavljene i dobre veličine. Sam volan je nešto većeg prečnika, gumiran i vrlo udoban. Na njemu se nalazi poveći broj tastera, od akcijskih PS tastera sa desne strane, četvorosmernog D-Pad tastera sa leve strane, do osam funkcijskih tastera i jednog sistemskog koji su postavljeni centralno. Ono što se ne vidi jeste da je ugrađena i vibracija, tako da se atmosfera sa staze prilično verno prenosi na volan. Pedale su dosta dobre, sa dobrim otporom, i dovoljno velike da neće biti promašivanja. Postolje je možda malo više nego što smo očekivali, no to je ipak pitanje navike.

Rezime

Ovaj komplet se vrlo lepo pokazao, od toga da je instalacija i povezivanje vrlo jednostavno, podešavanje još jednostavnije, do osećaja u vožnji koji je odličan i koji je u rangu nekih dosta skupljih modela. Vibracije su postale nezamenljivi deo svake simulacije vožnje, i ovom slučaju se to potvrđuje pošto se dobija na osećaju realnosti. Dopala nam se čvrsta konstrukcija, mogućnost da se koristi na PC računaru i PS2 i PS3 konzolama, kao i to što je cena prilagođena onima sa nešto plićim džepom.

Conclusion

This kit is very good, from the fact that the installation and connection are very simple, setting up that is even easier, up to the feeling of driving that is excellent and is in the range of some much more expensive models. The vibrations became indispensable part of each driving simulation, and in this case are to be confirmed after getting the feel of reality. We do like the solid construction, ability to be used on PC and PS2 and PS3 consoles as well as the price suited to those with small budget.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Canyon CNG-GW4
zvanični sajt: canyon.rs