Gembird JPD-ST03

Odličan start komplet za pasionirane igrače koji traže odgovarajući kontroler za PC. Ovde se u kompletu dobijaju dva gamepada koji se istim kablom spajaju na računar (čime se štedi jedan USB port), pri čemu podržavaju vibracije.

Gembird je proizvođač koji se sve češće može sresti u našim prodavnicama, kao jedan od možda manje poznatih, ali sa prilično bogatom i povoljnom ponudom koja uključuje prilično široki spektar periferija. Pri tome mislimo najviše na multimediju, no ima i dosta toga namenjenog igračima, kao što je i komplet koji smo mogli da isprobamo. Ono što je karakteristično za Gembird JPD-ST03 je da u pakovanju dolaze dva gamepad-a koji se na računar povezuju putem jednog USB porta, što je sjajno pošto u startu rešava pitanje drugog kontrolera (a većina igrara su ipak dosta zabavnije kada se igraju u paru) i to bez zauzimanja dodatnog USB porta.

Ključne karakteristike

  • Interesantan dizajn
  • Zauzimaju samo jedan USB port
  • Podržane vibracije
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: 8 programibilnih, D-Pad, 4 trigger
  • Kontroleri: dva analogna džojstika
  • Interfejs: USB
  • Dodatno: Vibration feedback

Gembird JPD-ST03 Double vibration

Što se dizajna tiče, sam oblik kontrolera je prilično standardan, i tu i nema puno mesta za neku originalnost, no proizvođač je ipak uspeo da uradi nešto drugačije pošto je kućište od poluprovidne zelene plastike, tako da će se vizuelno bez problema razlikovati od brojne konkurencije. Ručke imaju gumirane dodatke koji su rebrasti, što za cilj ima da se što bolje "zalepi" za šake i da ne proklizava prilikom znojenja, što je i postignuto. Kvalitet izrade je dosta dobar, a plastika ne krcka i delue veoma čvrsto i postojano, što je itekako bitno za jednu igračku periferiju. Dimenzije su 155 mm x 110 mm x 60 mm i gamepad ne teži mnogo, tako da će biti zgodan za dužu upotrebu i neće zamarati šake.

Na raspolaganju su dva analogna džojstika odličnog kvaliteta, jedan 4-smerni D-Pad taster, 6 dodatnih tastera uz Turbo, Clear i Mode sistemske, kao i četiri trigger tastera sa zadnje strane. Raspored tastera je odličan i svi padaju tačno ispod prstiju. Dužina kabla je oko 1.5m (između gamepada i USB konektora) i oko 85cm između samih gamepadova. Oba gamepada imaju ugrađene motore za vibracije koje rade dosta dobro, ne previše jako, već taman toliko da se dobije dodatna doza realnosti u igrama. Pošto se radi o PC-ju, praktično sve igre podržavaju gamepad i vibracije, a instalacija je vrlo jednostavna i neće zahtevati mnogo petljanja sa drajverima.

Rezime

Ono što nam je prvo zapalo za oko je cena, pošto se za oko 11€ dobijaju dva gamepada sa podrškom za vibracije, što je ponuda koju je teško odbiti, pogotovo ako se zna da su gamepadovi stvarno odličnog kvalieta. Ovako nešto nije loša varijanta za one kojima trebaju dva kontrolera, pošto će uštedeti novac i dobiti gamepadove odličnih karakteristika.

Conclusion

The first thing you will notice is the price, since at 11 Euros you will get two gamepads with force feedback, which is an impressive offer hard to refuse, especially taking into account the fact these are high quality gamepads. This is a good option for those who need two controllers, who want to save money and get great gamepads.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2012.): 12€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird JPD-ST03 Double vibration
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs