Mad Catz F.P.S. Pro

Jedan od boljih gamepad kontrolera poznatog proizvođača koji je namenjen za korišćenje sa XBOX 360 konzolama. Kvalitet izrade je odličan, a dobra ergonomija i par dodataka ga čine odličnim izborom, pogotovo što cena nije visoka.

Mad Catz je jedan od poznatijih proizvođača igračkih kontrolera, a posle preuzmanja kompanije Saitek, postaje još prepoznatljivo ime na našim prostorima. Znamo da nije u pitanju samo oprema za PC računare, već i za brojne konzole. Mi smo na test dobili jedan od boljih gamepad-ova, model F.P.S. Pro koji je namenjen XBOX 360 konzoli. Ovaj kontroler je posebno prilagođen za korišćenje u FPS igrama, što uz podršku za vibracije obećava sjajnu zabavu. Kod konzola, kontroleri predstavljaju možda i najbitniju stvar kada je u pitanju doživljaj pri igranju, pa nije ni čudo što vlada toliko velika konkurencija.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vibracije
  • Praktični Combat tasteri
  • Analogne kontrole
  • LED osvetljenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: 4 akcionih, 3 sistemska, D-Pad, 4 trigger
  • Kontroleri: dva analogna džojstika
  • Interfejs: XBOX 360
  • Dodatno: Vibration feedback

Mad Catz F.P.S. Pro

Ovaj kontroler deluje malo kabastije od originalnog X360 modela, ali nije mnogo teži što je dobra vest. Iako možda ne deluje tako na prvi pogled, ergonomija je odlična i ovaj kontroler je dosta udoban za korišćenje na duže periode vremena. Ovo je verovatno zbog gumiranih ručki koje imaju rebrastu teksturu koja sprečava klizanje u rukama. Kvalitet izrade ovog kontrolera je odličan, plastika vrlo kvalitetna i čvrsta, što znači i da bi trebao da izdrži intenzivnu i malo grublju upotrebu bez ikakvih problema. Dopalo nam se dosta što je kabl dugačak čak 3m, tako da iako nije u pitanju bežični model, i dalje pruža dosta slobode.

Sa gornje strane vidimo uobičajene XBOX tastere (X, Y, A i B) kao i prepoznatljiv X taster. Na raspolaganju su i Back i Start sistemski tasteri, 8-smerni Dpad i dva analogna džojstika. Interesantno je da ovi džojstici imaju pozadinsko LED osvetljenje i da se za svaki odvojeno može birati boja (zelena, narandžasta i crvena). Sa zadnje strane su tu četiri trigger ili Quick-fire tastera, dok su sa donje strane kontrolera dva Combat tastera sa slajderom kojim se bira njihova funkcija. Ovi tasteri se nalaze tačno ispod kažiprsta, gumirani su i sa teksturom koja će maksimalno olakšati nalaženje bez gledanja. Oni se mogu lako pomenutim slajderom programirati da imaju funkciju X, Y ili LSB i RSB (Left i Right Shoulder Bumper-a), čime se u igri neke od akcija mogu dosta brže odigrati (da pomenemo recimo reload i menjanje oružja).

Rezime

U igri, F.P.S. Pro se ponaša odlično, a posebno moramo pomenuti podšrku za vibracije koje dosta doprinose da se atmosfera u igri kao podigne na viši nivo. Mad Catz u ponudi ima modele za sve konzole ali i PC, i zajednička osobina im je odličan kvalitet izrade i dosta dobar set funkcija, koji idu u paketu sa odličnom cenom, zbog čega i mislimo da će biti više nego adekvatan izbor i onih najzahtevnijih igrača.

Conclusion

In the game, F.P.S. Pro behaves well, and we must mention force feedback in particular, which significantly contribute raising the atmosphere at the higher level. Mad Catz offers models for all consoles and PCs, and their common feature is excellent build quality and a good set of functions, which are part of the package at affordable price and therefore we think it will be adequate selection even of the most demanding players.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 45€

Start-Play ustupio: Mad Catz F.P.S. Pro
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86
zvanični sajt: start-play.com