Viewsonic PJD5234L XGA projektor

Odličan projektor kompaktnih dimenzija koji ima osnovnu rezoluciju od 1024x768 piksela, što je dovoljno za sve prosečne namene, od držanja prezentacija do gledanja filmova. Odličan kvalitet slike i reprodukcije boja, uz nešto manje dimenzije od proseka ga čine vrlo zgodnim za poslovnu ili edukativnu primenu.

ViewSonic se nametnuo kao jedan od boljih izbora kada su u pitanju projektori, a videli smo modele raznih namena, od onih visokih rezolucija koji su pravljeni po meri kućnog bioskopa, do kompaktnih modela koji su zgodni za nošenje i pravljenje prezentacija. Model PJD5234L spada pre u ovu drugu grupu, mada je daleko od najmanjeg projektora u ponudi, ipak jeste veoma zgodan za kancelariju ili učionicu, montažu na zid ili projektovanje sa stola. Mogli smo da se uverimo u to koliko je ViewSonic napredovao kada su projektori u pitanju, sa modelima koji su postali reper za kvalitet boja i prikaza, kao i set dostupnih opcija. Iako su LED modeli sve popularniji, klasični projektori još uvek neće u penziju, pošto su sve povoljnijih cena i generalno i dalje prednjače po pitanju kontrasta i jačine osvetljenja.

Ključne karakteristike

  • Odličan odnos cene i performansi
  • Vrlo dobar kontrast i jačina osvetljenja
  • Natprosečna reprodukcija boja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: 1024x768, XGA, 0.55" Digital Micromirror Device (DLP™)
  • Osvetljenje: 3000 ANSI Lumen
  • Kontrast: 15000:1
  • Radni vek lampe: 4500/10000 hours (Normal/Eco)
  • Video: 720p, 1080i, 1080p/60, 576i, 576p
  • Konekcije: 2x PC/Video 15 Pin D-sub input, 1x D-Sub output, HDMI, S-Video, Composite, 2x 3.5mm in/out, 1x RS-232C Control, 1x Mini-USB
  • Potrošnja: maksimalno 250W (lampa 190W)
  • Dimenzije: 294 x 95 x 202 mm
  • Masa: 2.1 Kg
  • Dodatno: 2W zvučnik, 3D Ready

Viewsonic PJD5234L

Ovaj projektor je primetno manjih dimenzija od proseka, sa osnovom od 292x202mm i visinom od 95mm, a teži malo više od 2Kg, tako da neće biti problema za nošenje, stim što je neobično što u pakovanju ne dolazi torba, što bi dosta olakšalo celu priču. Projektor se ne razlikuje baš mnogo od nekih drugih ViewSonic modela koje smo videli, glossy bela plastika sa rebrastim bočnim stranicama koje kriju otvore za hlađenje. Sa donje strane je nožica kojom se može podešavati visina prednje strane, što je praktično kada se projektor koristi sa stola ili neke druge ravne površine, a da bi se regulisala visina projekcije. Napred se pored sočiva nalazi i IR senzor za daljinski upravljač, što opet govori da će biti vrlo jednostavno upravljati projektorom od napred, što je i najčešći položaj kod prezentacija. Zagrevanje i hlađenje projektora je solidno brzo, tako da tu nema mesta primedbama, a dobro je i to što ventilator nije mnogo bučan, pa neće smetati nikome.

Sa gornje strane, uvučeni u telo projektora, su smešteni Zum (1.1x uvećanje) i Fokus prstenovi, pa iako su možda za nijansu dublje postavljeni nego što bi bilo idealno, zbog svoje teksture su vrlo jednostavni za podešavanje. Kontrole su takođe sa gornje strane, sa standardnim funkcijama (Power, Source, Auto), ali i Menu/Exit, Mode/Enter i navigacionim tasterima za meni. Tu su i integrisane statusne diode (Power, Temperature i Lamp). Daljinski nije veliki i ima sve dostupne funkcije, a ako bi tražili neku manu, to bi bili mekani gumeni tasteri. Što se tiče konekcija, dosta toga je na raspolaganju, od dva VGA ulaza i jednog izlaza, preko HDMI-ja (podržava i reprodukciju 3D slike, samo treba obezbediti neki kompatibilni 3D Blu Ray player), pa do S-Video i kompozitnih video ulaza, dok što se zvuka tiče imamo po jedan 3.5mm ulazni i izlazni port. Za kontrolu i servis, tu su RS-232 i Mini-USB portovi.

Rezime

Ovaj projektor koristi BrilliantColor tehnologiju koja standardnu paletu sa tri osnovne boje menja verzijom sa šest boja, što za rezultat ima vrlo realističan prikaz boja, što se najpre vidi po boji kože koja je vrlo zahtevna. Koristi se lampa od 190W čiji je maksimalan radni vek u Eco modu oko 10.000 sati, uz osvetljenje od 3000 lumena i kontrast od 15000:1. Ovo u praksi znači da se slika može projektovati i u sred dana, bez zamračivanja prostorije. Podešavanja su jednostavna i generalno neće morati puno toga da se doteruje posle prvog uključivanja. Ugrađen je i 2W zvučnik, što je taman dovoljno za prezentacije u manjim prostorima. Ovaj model ima standardnu rezoluciju od 1024x768 piksela, što znači da će moći da se koristi i za gledanje filmova. Kao kompaktniji all-round projektor, nudi stvarno odličnu sliku i prilično dobru cenu, što je dovoljno za preporuku.

Conclusion

This projector uses the BrilliantColor technology offering a standard six colors palette, resulting in a realistic color reproduction, which is obvious when it comes to skin color that is very demanding. A 190W lamp offers 10,000hrs MTBF in Eco mode along with 3000 lumens and a 15000:1 contrast ratio. In practice, this means the image can be projected in the middle of the day without the need to darken the room. The settings are easy and generally, everything is going to be ready immediately after switching on. There is an integrated 2W speaker, which is enough for presentations in small spaces. This model offers a 1024x768 native resolution, so it can be used for watching movies. As a compact all-round projector, this model offers a great picture at affordable price, which is enough for a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 480€

ViewSonic ustupio: Viewsonic PJD5234L