Asus My Cinema-P7131 Hybrid

Poznati proizvođač hardvera je odlučio da se oproba i sa TV tjunerima, pa tako imamo hibridni model koji podržava analogni i digitalni TV signal, ali i prijem FM radio stanica. Dobar kvalitet slike i dosta podržanih opcija vezanih za snimanje i digitalizaciju video materijala su ono što se može očekivati za uloženi novac.

Nismo do sada nailazili na Asus TV tjunere, no kako smo videli, ova kompanija je u pravoj ofanzivi na praktično sve delove tržišta, tako da nas ne čudi što već ima par modela TV tjunera u ponudi. Ovoga puta ćemo predstaviti model My Cinema-P7131 Hybrid, hibridni tjuner u PCI varijanti, zgodan za klasična ATX ali i Slim kućišta koja se uglavnom koriste za HTPC konfiguracije. TV tjunere najčešće koriste oni koji nemaju baš mnogo prostora na raspolaganju za televizor i monitor, pa ili odlučuju da nabave neki od monitora sa ugrađenim TV tjunerom, ili kao jeftiniju alternativu zaseban TV tjuner. Pored PCI varijanti, na tržištu postoje već i PCI Express ali i klasični eksterni USB modeli.

Ključne karakteristike

  • Format kartice odgovara i Slim kućištima
  • Analogni i Digitalni TV tjuneri
  • FM radio tjuner

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI
  • Konektori: S-video, composite video, stereo audio input/output, FM, antenski, IR
  • Softver: Power Cinema, TotalMedia

Asus My Cinema-P7131 Hybrid

Kartica je kompaktnih dimenzija, i koristi PCI interfejs pa će biti kompatibilna sa svim konfiguracijama bez ikakvih problema, a PCB je niskog profila, i uz odgovarajuči bracket adapet staje u Slim kućište, što će obradovati one koji sastavljaju neku HTPC konfiguraciju u kojoj treba da se nađe i TV tjuner. Pakovanje je prilično bogato, pa se pored uobičajenog daljinskog upravljača dobijaju i doskovi sa pratećim softverom (Power Cinema, TotalMedia), FM radio antena, TV sobna antena kompaktnih dimenzija (sa kablom, naravno), IR prijemnik za daljinski upravljač, poseban kabl adapter za video-in. Daljinski upravljač nije mnogo veliki i podseća na modele koji se koriste za televizor, a na njemu je dosta tastera koji su dovoljno jasno obeleženi, a jedino što bi voleli da vidimo jeste da ima pozadinsko osvetljenje, koje je zahvalno za korišćenje u mraku.

Kartica sa zadnje strane ima konektore za FM i TV antene, priključak za IR senzor i Video-in ulaz za kabl/adapter iz pakovanja. Pored svih uobičajenih mogućnosti koje TV kartice imaju, a to je pretraživanje i memorisanje kanala, tim-shift gledanje, snimanje programa, programiranje snimanja, tu su i sasvim solidne opcije video editovanja pomoću programa koji se dobija u pakovanju. Pošto je u pitanju hibridna kartica, znači da se mogu pratiti analogni i digitalni tv kanali, a koriste se Philips dekoderi, što je industrijski standard. Iako imamo TV antenu, ipak se najbolji rezultati dobijaju ukoliko imate kablovsku televiziju odnosno signal. Po pravilu, TV tjuner kartice su osetljivije od televizora, pa traže signal dosta dobrog kvaliteta da bi mogle da postignu najbolje rezultate.

Rezime

Asus polako ali sigurno zauzima sve bolje pozicije u različitim oblastima, i nismo iznenađeni što imamo i TV tjunere ovog proizvođača. Model koji smo isprobali je odličnog kvaliteta, pruža sliku dobrih karakteristika i podržava podužu listu opcija, pa ni malo ne zaostaje za modelima proizvođača koji su se već dokazali na ovom polju. Ukoliko se traži rešenje za analogni i digitalni TV signal, plus podrška za FM radio stanice, Asus My Cinema-P7131 Hybrid svakako treba uzeti u obzir.

Conclusion

Slowly but surely, Asus take better positions in different areas, so TV tuners of this manufacturer do not surprise us. The model we have tried is of excellent quality, providing a picture of good features and support a lengthy list of options, so by no means is lagging behind the models of the manufacturers who have already proven in this field. If you are seeking for a solution for analogue and digital TV signals, and support for FM radio stations, Asus My Cinema-P7131 Hybrid certainly should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2012.): 44€

Gigatron ustupio: Asus My Cinema-P7131 Hybrid
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com