Leadtek WinFast TV2000 XP Global

Ovo je osnovni model analognog TV tjunera koji podržava i FM radio kanale, ali ima i mogućnost da primi analogni video signal sa neke starije kamere ili uređaja sa S-video ili kompozitnim izlazom.

U nastavku prikaza Leadtek WinFast TV tjunera, na red je došao i model TV2000 XP Global. Praktično svi TV tjuner modeli su već duže vreme u ponudi tako da se već po forumima može dosta toga korisnog pronaći u slučaju da bilo šta nije jasno. U suštini, svodi se na pronalaženje adekvatnih drajvera. Ono što odmah možemo reći je da će kartica odlično raditi na svim Windows platformama, uključujući i Windows 7 i 8 u 64b varijantama, stim što u ovom poslednjem slučaju treba pustiti da sistem sam preko Windows Update-a pronađe i instalira odgovarajuće drajvere. Što se tiče softvera, Live TV sasvim lepo radi posao, no uvek se može skinuti i koristiti neki drugi.

Ključne karakteristike

  • Analogni tjuner
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 32-bit PCI 2.3
  • Konektori: Kompozitni AV, S-Video (preko posebnog kabla sa MiniDIN konektorom), antenski, FM

Leadtek WinFast TV2000 XP Global

Kartica spada u klasične PCI modele, no iako je sama kartica niskog profila, bracket odgovara standardnim kućištima, a u pakovanju se ne dobija odgovarajući Low-Profile adapter (što smo videli kod drugih Leadtek modela). U pakovanju stižu IR prijemnik za daljinski, daljinski upravljač, FM radio antena i kabl adapter za audio i video signale koji se dovode do kartice. Interesantno je da iako kartica nema čip za ekodovanje (pa ceo posao radi CPU računara), imamo dostupne video ulaze koji tome služe, tako da treba imati i malo snažniju konfiguraciju, a sa druge strane se dobija dosta povoljnija cena u odnosu na modele sa ugrađenim enkoderom. Za one kojima to nešto znači, ovde se koristi Conexant CX23883 čipset.

Još jedna zanimljiva stvar je da ovde pored podržanih S-Video i kompozitnih video ulaza imamo i audio komponentni (preko stereo RCA priključnica) ali i poseban 3.5mm audio konektor, što recimo nismo videli na drugim WinFast modelima koje smo već ranije imali na testu. U svakom slučaju, ovo će sigurno obradovati one koji već duže vreme razmišljaju kako da prebace kolekciju starijih snimaka sa neke kamere, ili čak VHS-a. U pakovanju se dobija daljinski koji je identičan onim koji se dobijaju uz ostale WinFast modele, i osim što je nešto većih dimenzija, na njemu su dostupne sve bitne funkcije, uključujući i pristup MCE funkcijama.

Rezime

Kao i kod svih ostalih TV tjunera (ali i televizora na kraju krajeva), što bolji signal dovedete do kartice, to će biti bolji i rezultati. Ovaj tjuner je odlične osetljivosti i može se dobiti sjajna slika, a podržani su analogni TV kanali i to puni opseg koji se može kod nas dobiti. Što se tiče petljanja sa drajverima, mi nismo imali nikakvih problema, a uvek se isplati dobro proveriti da li možda ima svežije verzije. U svakom slučaju, kartica je dobra za gledanje analogne televizije i digitalizaciju video snimaka preko analognog interfejsa.

Conclusion

As with all other TV tuners (and TV sets), as the signal is better, the results will be better. This tuner has excellent sensitivity and provides a great picture, while full range of analog TV channels is supported. As for dealing with drivers, we have not had any problems and it is always good to check for newer versions. In any case, the card is good for watching analog television and digitization of videos via the analog interface.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 30€

Sampro ustupio: Leadtek WinFast TV2000 XP Global
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs