Vivotek IP7251

Vivotek IP7251 je ozbiljna i napredna kamera za video nadzor koja kombinuje dosta dobru optiku (podržano noćno snimanje uz IR adapter), kvalitetan senzor i niz opcija koje se nalaze na najnaprednijim modelima. Cena nije niska ali je sasvim odgovarajuća za ono što se dobija.

IP kamere su već neko vreme prisutne na tržištu, i najčešće se radi o modelima namenjenim profesionalnim korisnicima, za potrebe video nadzora, pa i ne čudi sve veća potražnja za ovim uređajima koji su u međuvremenu dosta napredovali. Kompanija Vivotek je jedna od poznatijih kada je u pitanju oprema za video nadzor, a model IP7251 kamera koju smo dobili na test je napredniji model koji iako nije baš mnogo jeftin bez problema opravdava svoju cenu. Ono što je proizvođač uradio, a što je vrlo korisno, je da na samu kameru smesti softver za analizu video materijala, što je velika prednost u odnosu na druge modele koji to nemaju. Primarno, ovo ima veze sa brzinom obrade slike i vremena reakcije u okvirima mogućnosti kamere za aktiviranje alarma.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada kamere, jednostavna montaža
  • Podrška za Power-over-Ethernet napajanje preko LAN kabla
  • Progressive Scan
  • Simultano strimovanje u više video formata
  • Veoma dobar kvalitet slike
  • Napredne mogućnosti nadzora

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/4" SONY progressive scan CCD, VGA rezolucija
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN
  • Video kompresija: MPEG-4&MJPEG simultani dual streaming, streaming preko UDP, TCP, HTTP or HTTPS protokola, 3GPP
  • Objektiv kamere: f = 2.9 ~ 8.2 mm, F 1.0, IR-cut filter
  • Podržani mrežni protokoli: IPv4, TCP/IP, HTTP, UPnP, RTSP/RTP/RTCP, IGMP, SMTP, FTP, DHCP, NTP, DNS, DDNS i PPPoE
  • Dimenzije: 205.5 mm x 82.1mm x 51.2 mm
  • Dodatno: 802.3af Power-over-Ethernet (max. 7.5W potrošnje), ugrađeni mikrofon

Vivotek IP7251

Ova kamera je nešto većih dimenzija u odnosu na ranije viđene modele, sa metalnim postoljem koje je dosta jednostavno za montažu. U pakovanju se dobija adapter za napajanje mada kamera podržava i Power-over-Ethernet (mada se potrebni adapter za ovo ne dobija) što je vrlo zgodno ukoliko je povezivanje na električnu mrežu komplikovano zbog pozicioniranja kamere. U pitanju je model sa fiksnom pozicijom koji može snimati i noću, za šta ima i poseban IR filter koji se može skidati. Pored slike, podržan je i prenos zvuka, a uz ugrađeni mikrofon postoji i konektor za dodatni eksterni, dok se zvuk prenosi putem SIP protokola. Interesantno je da postoji i audio out konektor, što daje mogućnost dvosmerne audio komunikacije.

Kamera koristi optiku koja hvata kadar koji pokriva horizontalni ugao od 26.7° do 69.0° i vertikalno od 20.0° - 51.0°, što spada u prosek. Bitno je reći da kamera video snima u Progressive Scan modu, što će eliminisati nepravilnosti u prikazu slike koje su normalne za interlaced prikaz koji se najčešće i koristi. Ono što je nama bilo najinteresantnije jeste da softver kamere detektuje ukoliko neko pokuša da utiče na prikaz (recimo prskanje boje na sočivo kamere, pomeranje, blokiranje sočiva) ali isto tako se recimo može podesiti da se aktivira alarm ukoliko se bilo ko zadrži u obeleženom polju na kadru. Naravno, postoji mogućnost povezivanja sa postojećim alarmnim sistemom preko digitalnih konekcija. Kao i većina kamera ove klase, i ova radi istovremeni straeaming u MPEG-4 i MJPEG zapisu, ali podržava i 3GPP prenos slike na mobilne uređaje, što je vrlo korisno ukoliko se slika prati recimo preko mobilnog.

Rezime

Ono što je najbitnije je svakako kvalitet slike, a u ovom slučaju tu neće biti zamerki. Kombinacija dobrog objektiva, vrlo kvalitetnog senzora i naprednog softvera daje odlične rezultate i Vivotek IP7251 deluje kao kamera koja će bez problema odgovoriti na zahteve ozbiljnih korisnika koji traže adekvatno rešenje za profesionalan video nadzor. Cena na prvi pogled ne deluje mnogo povoljno, ali treba prvo pogledati i cene ostalih sličnih kamera. Zaključak je da se za uloženi novac dosta toga dobija i da ova kamera predstavlja vrlo ozbiljno rešenje za video nadzor.

Conclusion

The most important thing is certainly the image quality, and in this case, there will be no objections at all. The combination of a good lens, high-quality sensors, and advanced software provide outstanding results and VIVOTEK IP7251 seems to be camera that will respond to requests of serious users who are looking for an appropriate solution for professional video surveillance. At the first glance price does not seem to be affordable, but you should first look at the prices of other similar cameras. The conclusion is that for the invested money you will get lot of things and that this camera is a serious solution for video surveillance.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 605€

Mikro Princ ustupio: Vivotek IP7251
zvanični sajt: mikroprinc.com