Canon DC-311 E KIT

Veoma dobar kamkorder koji snima video direktno na DVD medije. Odličan kvalitet slike, napredni zum i stabilizacija slike su najbitnije stvari, a teško je pronaći bilo šta što bi se moglo zameriti ovoj kameri. Cena je veoma pristupačna, što je samo još dodatni razlog da pogledate ovaj kamkorder.

Canon ima dosta dobre adute u kategoriji digitalnih kamkordera, a pored izuzetnih HD modela koje smo već imali prilike da isprobamo red došao i na modele koji koriste DVD medije za snimanje materijala. Ovi kamkorderi su dosta povoljniji od HD modela, dakle mnogo dostupniji, a nude vrhunsku funkcionalnost onima koje ne zanima previše dorada na računaru, već samo da što jednostavnije snime željeni materijal. Glavne odlike su odličan kvalitet slike, napredan zum i mogućnost da na jedan Dual Layer disk stane do 108 minuta videa.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet snimljenog materijala
  • Moguće je snimiti do 108 minuta na Dual Layer disk
  • Veoma kvalitetna izrada
  • Jednostavnost upotrebe
  • Torba i dva DVD-R diska u pakovanju

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canon DC-311 E KIT - Senzor: 1/6" CCD

  • Ukupno piksela: 0.8MP
  • Maksimalno vreme snimanja: Single Layer 1.4GB - XP: 20min., SP: 30min., LP: 60min, Dual Layer: 2.8GB - XP: 36min., SP. 54min., LP: 108min
  • Optika i sočivo: 41x Advanced Zoom (41x Optical/2000x Digital), f=2.6 - 96.2mm
  • Optičko tražilo: Widescreen 0.35" Color Viewfinder/(Approx 114,000 pixels)
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (Approx. 112.000 pixels)
  • Mediji za snimanje: DVD-R/-RW/-R DL, fotografije na SD/SDHC memorijske kartice
  • Konektori: 3.5mm 4 Pole Mini-jack AV mini terminal
  • Dimenzije: 66 x 90 x 126mm
  • Težina: 380g (bez baterije)

Canon DC-311 E KIT

Kamera je prilično dobrog kvaliteta izrade, vrlo kompaktna i deluje veoma robustno. U ruci leži vrlo dobro, a kaiš koji ide oko šake je veoma kvalitetan i napravljen od platna, pa se neće desiti da nažulja ruku posle dužeg korišćenja. Napravljena je od vrlo dobre plastike crne i sive boje, sa srebrnim okvirom objektiva, pa se braon boja kaiša za ruku i ne uklapa idealno vizuelno, ali pretpostavljamo da to neće biti veliki problem. Pored stereo mikrofona, sa prednje strane se jedino može videti polugica za otvaranje poklopca objektiva. Sa leve bočne strane, najveću površinu zauzima 2.7" LCD ekran rezolucije od 112.000 piksela. Ovaj ekran je nešto manje rezolucije od HD modela koje smo videli, ali i dalje sjajnog prikaza slike, vrlo dobrih detalja i boja.

Sa desne bočne strane se nalazi poklopac za ležište DVD diskova, a mehanizam je prilično precizan i ne previše bučan. Ubacivanje ili menjanje diskova je veoma jednostavno i neće predstavljati problem ni korisnicima koji to nikada ranije nisu radili. Okvir optičkog tražila je malo tvrđi nego što nam se dopalo, a samo tražilo sasvim dobre rezolucije (u pitanju je EVF odnosno). Ovde ćemo napomenuti da ova kamera snima u Wide formatu, što znači da će snimci biti u pravom filmskom, 16:9 formatu. Baterija je postavljena na standardno mesto, sa zadnje strane. Na logičnom mestu su i točkić za paljenje kamere i biranje režima rada, kao i taster za snimanje koji se nalazi ispod palca. Pomenućemo Easy Mode koji omogućava početnicima da u bukvalno par sekundi počnu snimanje pošto će kamera automatski započeti snimanje na prvom slobodnom i dostupnom mestu na mediju.

Kamera ima mogućnost da snima fotografije, i to direktno na SD/SDHC memorijsku karticu. Zum taster radi veoma dobro, precizan je i dosta brz, sa promenljivom brzinom zumiranja. Advanced Zoom sistem pored klasičnog optičkog i digitalnog uvećanja uvodi i Electronic Image Stabilizer odnosno stabilizaciju slike koja odlično radi čak i kada se zumira do kraja. Pomenućemo i Quick Start koji praktično omogućuje da kameru postavite u Standby mode i pauzirate snimanje. Meni je logičan i dosta brz, a navigacija i upravljanje se vrši pomoću malog džojstik i dva dodatna tastera koja se nalaze levo od LCD-a. Kvalitet snimljenog materijala je odličan, čak i u uslovima lošijeg osvetljenja, što je posebno dobro. Slika je veoma oštra i odličnih boja, a stabilizacija slike nije samo reklama već zaista dosta utiče na to da slika ne bude zamrljana kada se ruka trese.

Rezime

Kamera dolazi u KIT pakovanju, sa odličnom torbicom za nošenje i dva prazna DVD-R medija. Ceo paket ima vrlo pristupačnu cenu, što će samo po sebi biti interesantno onima koji traže baš ovakvu kameru. Kvalitet snimaka je odličan, što je sasvim dovoljan razlog da Canon DC-311 zasluži preporuku.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2008.): 322€

Pin Computers ustupio:Canon DC-311 E KIT
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.