Prestigio RoadRunner 300

Osnovni model dashboard kamere koja koristi jednostavni 1.3MP CMOS senzor. Ipak, zgodna je za korišćenje i beleži prilično dobar kvalitet videa za svoju kategoriju. Pokriva širok ugao, lako se instalira i koristi, pa predstavlja investiciju koja se vrlo lako pravda.

Bez obzira da li je ovako nešto potrebno zbog osiguranja ili jednostavno želite da zabeležite interesantne detalje sa puta, pokazalo se da dashboard kamere predstavljaju odličnu investiciju. Prestigio već odavno ima par interesantnih modela u ponudi, a mi ćemo se upoznati prvo sa onim iz osnovne ponude: RoadRunner 300. Radi se o jednostavnoj kameri koja koristi skromni 1.3MP CMOS senzor i snima video u 720p rezoluciji. Ispostavilo se sasvim dovoljno da se zabeleže detalji i dešavanja ispred auta.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Dosta dobra slika videa i fotografija
  • Jednostavna instalacija i korišćenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: CMOS 1.3MP
  • Ekran: 2" LCD
  • Memorija: Interno 64MB, Slot za MicroSD memorijske kartice do 32GB
  • Konekcije: 1x HDMI,1x USB 2.0
  • Video: 720p, 1280x720 @ 30fps
  • Dodatno: Detekcija pokreta, ugradjeni mikrofon i mono zvučnik

Prestigio RoadRunner 300

Ova kamera je vrlo kompaktnih dimenzija (64x47x25 mm) i kockastog oblika, a teži samo 102g (zajedno sa baterijom i memorijskom karticom). Odmah da kažemo da se ne radi o modelu namenjenom za korišćenje u ekstremnim sportovima, mada svakako da može da se nosi sa sobom i snima pošto ugrađena 500mA Li-ion baterija obezbeđuje sasvim dobru autonomiju od čak 4h snimanja. Ipak, nema posebne konstrukcije i ojačanja kako bi bila otporna na udarce, prašinu i vlagu, tako da zaključujemo da je ipak najbolje da se instalira i koristi u kolima. Pored USB interfejsa, tu je i HDMI, što je zgodno za direktno povezivanje na TV ili monitor radi reprodukcije, samo treba nabaviti kabl.

U pratećem pakovanju dolazi standardno uputstvo, baterija (može se lako menjati i vaditi), USB kabl, auto punjač, kao i nosač za montažu u kolima. Prateći uputstvo, kamera se vrlo lako fiksira u kolima, stim što se jednostavno i efikasno podešava i položaj. Pošto hvata solidno širok ugao od 120 stepeni, neće biti problema da uhvati ceo prednji kraj automobila. Kamera je prilično jednostavnog dizajna, napred je sočivo objektiva (tri staklena elementa), a treba reći i da su noćni snimci ispali prilično dobro, stim što ipak mora biti malo ambijentalnog osvetljenja. Ono što je vrlo bitno je da iako nema optičke stabilizacije slike, nije izostala digitalna, tako da će se dobiti snimci koji su prilično mirni, bez drmanja (što je neizostavni deo vožnje po gradu, ali i mnogim magistralnim i auto putevima kod nas).

Rezime

Kamera stiže sa LCD-om od 2" sa zadnje strane, koji je neophodan za podešavanja (kojih srećom nema mnogo) ali i pravilno kadriranje, uz pet sistemskih tastera za koje neće trebati mnogo da se nauče funkcije. Što se tiče videa, maksimalno se može snimiti 720p rezolucija (1280x720) u 30fps-a ili ako je potrebno više fps-a, do 60fps-a u 640x480 piksela. Što se fotografija tiče, maksimalna rezolucija je 3MP. Pored male količine interne memorije, treba računati na nabavku memorijske kartice, a kako je podržano ciklično snimanje, ukoliko i dođe do kraja kartice, kamera samo kreće od početka, tako da će u memoriji uvek biti poslednji snimljeni materijal. Kao model osnovne kategorije, ova kamera daje odlične rezultate za svoju cenu, tako da svakako ulazi u uži izbor auto kamera.

Conclusion

The camera offers a 2" LCD on the back side, which is necessary for the adjustment (not too many) but also proper framing with five system keys that will not take long to learn how to use. As for the video, maximum resolution of 720p (1280x720) at 30fps can be recorded or if you need more fps, up to 60fps at 640x480 pixels is available. As far as the photos, 3MP is the maximum resolution. In addition to a small amount of internal memory, it is necessary to buy a memory card, and bearing in mind the fact that cyclic recording is supported, if comes to an end, the camera starts recording from the beginning, so the last recorded material will always be in the memory. As the basic category model, this camera offers excellent results for its price, so it should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 60€

Asbis ustupio: Prestigio RoadRunner 300
zvanični sajt: prestigio.rs