Canon Legria HFM41

Jedna od novijih Canon Legria video kamera koja donosi Full HD rezoluciju u prilično kompaktnim dimenzijama. Na raspolaganju su 32GB integrisane memorije, dva slota za memorijske kartice i odličan 3" touchscreen.

Canon Legria kamkorderi su na dobrom glasu, što nije čudno pošto je Canon jedan od vodećih proizvođača aparata i kamera. Model koji smo imali na testu je veoma interesantan iz par razloga, prvo u pitanju je kamera koja snima u FullHD rezoluciji odnosno 1080p, drugo dolazi sa internom memorijom od 32GB i čak dva slota za memorijske kartice, treće ima sjajan 3" touchscreen i na kraju ipak zadržava kompaktne dimenzije. Ova kamera će sigurno biti interesantna onima koji žele da svoj video materijal imaju u maksimalnoj rezoluciji, i kojima je bitno da imaju dovoljno prostora da će se pre istrošiti baterija nego dostupna memorija.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • 1080p Full HD rezolucija
  • 3" Touchscreen
  • 32GB interne memorije plus dva slota za memorijske kartice

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/3" HD CMOS Pro (2.37M piksela, efektivno 2.07MP za video, 2.07MP za fotografije)
  • Optika i sočivo: 10x Optical, 200x Digital, f=6.1 - 61mm
  • LCD displej: 3" Touchscreen (230.000 piksela)
  • Memorija: 32GB interno, 2x slot za memorijske kartice (SD, SDHC, SDXC)
  • Kvalitet: MXP (1920x1080, 24Mbps), FXP (1920x1080, 17Mbps), XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Konektori: AV terminal, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 7.4x13.7x7.1 cm
  • Težina: 360g

Canon Legria HFM41

Legria HFM41 je kompaktna kamera, no sa dimenzijama od 7.4x13.7x7.1 cm i težinom od 360g, ne može baš stati u džep. Ipak, dovoljno je mala da staje u bilo koju torbu. U pakovanju se pored strujnog punjača (povezuje se direktno na kameru) dobijaju i AV kablovi (uključujući i HDMI kabl, što nije tako česta pojava) ali i vrlo kompaktni daljinac sa kontrolama za reprodukciju materijala kada se recimo kamera poveže na TV. Sama kamera je manje više standardnog dizajna, sa kućištem crne boje od mat kvalitetne plastike. Kaiš za ruku je ojačan i postavljen tako da neće žuljati. Vidimo i da je poklopac objektiva ugrađen, tako da neće ništa visiti sa prednje strane kada se kamera koristi. Iako se to ne vidi sa slika, oblik kamere je dosta dobro prilagođen obliku šake, i kontrole su odlično raspoređene tako da ne treba stalno gledati niti napipavati.

Ispod palca sa zadnje strane je prepoznatljivi Record taster, a sa gornje strane Zum klackalica, kao i selektor režima rada. Ono što nismo očekivali jeste optičko tražilo, odnosno preciznije EVF dijagonale 0.24" i sa 230.000 piksela koje pokriva ceo kadar. Ovako nešto je veoma zgodno u situacijama kada je dnevno svetlo previše jako da bi se video LCD. Kad smo kod njega, da kažemo odmah da je u pitanju 3" model rezolucije 230.000 piksela koji je osetljiv na dodir, pa otud upadljivo odsustvo funkcijskih i navigacionih tastera pored ekrana, ako izuzmemo jedan kojim se uključuje stabilizacija slike i uploaduje video na internet (naravno, kada je kamera povezana na računar). Što se povezivanja tiče, tu su USB, AV, kompozitni i HDMI konektori, što je sasvim dovoljno opcija za svakoga. Dva slota za memorijske kartice su vrlo zgodan dodatak pošto omogućavaju recimo da ukoliko se jedna kartica popuni, automatski nastavi snimanje na drugu, bez pauze. Uz 32GB interne memorije, teško će se desiti da se ostane bez prostora za snimanje.

Rezime

Ova kamera koristi 10x optički zum, što u kombinaciji sa 200x digitalnim daje prilično dobre rezultate, uz nezaobilaznu stabilizaciju slike koja puno znači, pogotovo kada se koristi zum. Dopalo nam se što ekran podržava Touch to Focus, odnosno mogućnost da se dodirne bilo koji deo kadra koji će onda automatski biti fokusiran. Ugrađena je baterija kapaciteta 890mAh, ali prostora ima i za neki model većeg kapaciteta, pa se može dokupiti ako je autonomija bitna. Kvalitet slike je odličan, i najveća razlika se vidi u FullHD rezoluciji koja u potpunosti opravdava investiciju u novu kameru. Jedina mala zamerka se odnosi na to da nema dodatnog svetla ili opcije priključenja eksternog, što će zafaliti ako se snima u malo mračnijem okruženju. Za sve ostalo, Legria HFM41 zaslužuje preporuku.

Conclusion

This camera uses a 10x optical zoom, which in combination with a 200x digital gives a rather good results, with the unavoidable image stabilization, which means a lot, especially when using the zoom. We do like the fact it supports Touch to Focus, i.e. the ability to touch any part of the frame that will be automatically focused then. 890mAh battery is built-in, but there is also space for a larger capacity model, and it can be purchased if the autonomy is essential. The picture quality is excellent, and the biggest difference is seen in Full HD resolution, which fully justifies the investment in a new camera. The only small objection relates to the fact there are no additional lights or the option to connect external ones, which will be obvious if shooting in a dark environment. For everything else, Legria HFM41 deserves recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon Legria HFM41
zvanični sajt: canon.rs