Gembird Force Feedback džojstik

Zanimljivi Gembird Force Feedback džojstik koji će kupce prvo privući cenom, a zatim i kvalitetom. Prilično je dobrog kvaliteta i deluje nam dosta robustno, a Force Feedback podrška znatno unapređuje osećaj realnosti u igrama.

Da kompanija Gembird nema samo gamepad kontrolere namenjene igračima svedoči i džojstik koji smo rešili da isprobamo. Ovaj model je zanimljiv iz dva razloga, prvo zbog vrlo povoljne cene a drugo, zbog činjenice da podržava Force Feedback. Od Gamebirda smo navikli da vidimo prilično dosta veliki broj periferija solidnog kvaliteta čija je najbitnija osobina bila cena koja je uvek veoma konkurentna. Tako je i ovoga puta, sa JSK-421 džojstikom koji je jedan od najjeftinijih Force Feedback modela na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Solidan kvalitet plastike, deluje dosta robustno
  • 12 zasebnih tastera, throttle kontrola
  • Force Feedback, on/off prekidač

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gembird JSK-421 - Interfejs: USB 2.0 (kabl dužine 1.8m)

  • Broj tastera: 12 nezavisnih tastera
  • Dodatno: Force Feedback
  • Operativni sistemi: Windows 98, 2000, Me, XP, Vista
  • Dimenzije: 225x186x186mm
  • Težina: 500g

Gembird JSK-421

JSK-421 džojstik je napravljen od plastike solidnog kvaliteta, u crno srebrnoj varijanti boja i mat završnoj obradi. Iako plastika nije najkvalitetnija koju smo imali prilike da vidimo, ipak deluje prilično robustno i ne krcka kada se malo jače pritisne. Džojstik se lako fiksira pomoću četiri vakumske stope koje drže prilično čvrsto, tako da ni snažnima neće biti lako da ga pomere ili skinu. Palica je anatomski oblikovana i prilično dobro leži u ruci. Srednje je dužine i sigurno je da će prilično dobro odgovarati većini korisnika, stim što će oni manjih šaka verovatno imati malih problema da se naviknu. Na vrhu palice ima čak šest tastera, od kojih je jedan sa donje strane i pritiska se kažiprstom, dok je gore dodatno postavljen i takozvani Hat switch taster.

Na osnovi se nalazi još šest zasebnih tastera (za ukupno 12) ali i analogna throttle kontrola sa leve strane. Džojstik se može uvrtati oko vertikalne ose, i otpor je prilično dobro odmeren pa džojstik nije ni previše tvrd ni previše labav. Ono što je međutim najbitnije je podrška za Force Feedback, kod igara koji to podržavaju. Za svaki slučaj, proizvođač se potrudio da postavi prekidač kojim se Force Feedback može uključiti i isključiti, a koji se nalazi sa donje strane džojstika. Za povezivanje sa računarom se koristi 1.8m dugački USB kabl, a posle instalacije drajvera je džojstik spreman za akciju. U igrama nam se Force Feedback veoma dopao, pošto dodaje na realnosti ali ne umara ruku previše, što je dobra stvar.

Rezime

Iako i dalje stoji da je cena verovatno najbolja stvar kod ovog džojstika, nama se veoma dopalo kako se on ponaša u igrama. Kvalitet izrade je dovoljno dobar da nemamo nekih većih zamerki, i deluje da će ovaj džojstik dosta dobro izdržati i malo žustriju upotrebu. Gembird je još jednom ponudio sasvim solidno parče hardvera koje bi moglo biti vrlo zanimljivo ne malom broju korisnika.

Conclusion

Although the price is still the best thing about this joystick, we liked very much its behavior in the games. Build quality is very good so we don’t have any major reproaches and it seems this joystick could withstand active usage too. Gembird once more offered solid piece of hardware that could be very interesting to many.

Testirani proizvod je uzorak.

PCX Computers ustupio: Gembird JSK-421
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928