Saitek ProFlight Cessna Rudder Pedals

Još jedan sjajan kontroler za simulacije letenja, ovoga puta u vidu Rudder pedala. Verno prenesene kontrole direktno iz kokpita Cessna aviona će približiti osećaj upravljanja avionom onima koji nemaju priliku da se oprobaju u pravom kokpitu.

U nastavku prikaza novih Saitek kontrolera za simulacije letenja, red je došao na ProFlight Cessna Rudder Pedals. Kao što nam je poznato, Saitek (koji je sada u vlasništvu Mad Catz-a), u svojoj ponudi ima kontrolere koji imaju Cessna licencu, odnosno koji su verna kopija onih koji se nalaze u kokpitu Cessna aviona (modeli 172/182), te predstavljaju najbliže što se može doći pravim kontrolama aviona, što će sigurno obradovati ljubitelje simulacija letenja. Saitek ima dosta iskustva kada su igrački kontroleri u pitanju, a kako u ProFlight Cessna seriji imamo tri kontrolera, može se dobiti stvarno fantastičan sistem za simulacije letenja koji će biti i najbolje rešenje ukoliko želite da prenesete atmosferu iz kokpita.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • Cessna licenca, preuzeto sa modela 172 / 182
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Operativni sistem: Windows 8, Windows 7, Windows XP, XP64,Windows Vista (all versions), and Mac OS X

Saitek ProFlight Cessna Rudder Pedals

U pakovanju stiže set pedala, iz jednog dela, gde korisnik jedino treba da odluči kako će ih fiksirati: pomoću čičak trake koja se dobro kači za tepih, ili šrafovima direktno za neku daščicu (pretpostavljamo da ipak niko neće bušiti parket da bi ih fiksirao!) koja će stajati ispod stola. Ono što je evidentno jeste da će zbog specifične konstrukcije (površina pedala je praktično iz dva dela pod tupim uglom) i korišćenja kočnica (pritiskaju se prstima) ceo sistem kliziti po podlozi ukoliko se nekako ne fiksira. Opet, većina pasioniranih ljubitelja letačkih simulacija ima stalan setup gde su sve kontrole fiksirane i ne pomeraju se, tako da to sigurno neće biti problem.

Rudder pedale imaju jasnu ulogu: Rudder kontrolu, uz dodatne kočnice koje se aktiviraju pritiskom na pedale prstima. Kao što je i očekivano, postoji aktivan otpor koji se može i podešavati pomoću kružne kontrole na sredini. U pitanju je naravno mehanizam sa automatskim centriranjem, koji vraća pedale u početni položaj. Kućište pedala je napravljeno od plastike, ali ona deluje veoma kvalitetno i izdržljivo, uz nešto veću težinu koja uliva i dodatno poverenje. Odmah vidimo i prepoznatljivi Cessna bedž koji govori o tome da je dobijena i zvanična licenca. Veza sa računarom se ostvaruje preko USB interfejsa i kabla dužine 2m, a potrebno je da se instaliraju i drajveri koji se preuzimaju sa sajta proizvođača.

Rezime

Saitek je još jednom pokazao zašto važi za jednog od najpoznatijih proizvođača igračkih kontrolera, sa posebnim akcentom na one koji su namenjeni ljubiteljima simulacija letenja. Pošto su praktično prekopirane iz Cessna aviona, Rudder Pedals su sjajan dodatak za sve one koji žele da im fizički kontrole što više podsećaju na one koje se nalaze u kokpitu. Cena definitivno nije baš povoljna, ali za one koji traže što veću dozu realnosti, jednostavno i nema nekog boljeg rešenja.

Conclusion

Saitek once again showed why is considered one of the most famous manufacturers of gaming controllers with special emphasis on those that are intended for flight simulation enthusiasts. Virtually copied from a Cessna aircraft, Rudder Pedals are a great addition for those who want their physical controls to resemble those found in the cockpit of an airplane. The price is not affordable at all, but for those who seek for the highest possible dose of reality, there is no better solution.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 195€

PRO NET SYSTEM d.o.o. ustupio: Saitek ProFlight Cessna Rudder Pedals
maloprodaja: Save Kovačevića ulica 2. 2a, 011/3317982
zvanični sajt: start-play.info