Sweex Force Vibration Joystick

Prilično dobar i vrlo povoljan Force Feedback džojstik namenjen prvenstveno onima koji igraju simulacije letenja. Pored posebne kontrole potiska, postoji i rudder kontrola (uvrtanjem palice). Ukupno ima 12 programibilnih tastera i jedan 8-smerni HAT switch.

Iz kompanije Sweex stiže vrlo povoljan Force Feedback džojstik, koji je namenjen za korišćene na PC računarima i Windows XP ili Vista operativnom sistemu. Ovaj džojstik je model za koji mislimo da će najbolje odgovarati "pilotima" pošto je dizajniran nalik na prave letačke palice, sa dodatnom kontrolom potiska. Ono što će sigurno i privući najviše kupaca je dosta pristupačna cena, koja će obradovati ljubitelje dobre simulacije letenja.

Ključne karakteristike

  • Dobra ergonomija, udoban je posle dužeg igranja
  • Force Feedback podrška

Utisak kvare

  • Kvalitet izrade nije vrhunski

Specifikacija

Sweex Force Vibration Joystick - Interfejs: USB 2.0 (kabl dužine 1.8m)

  • Broj tastera: 12 nezavisnih tasteram 8-smerni HAT prekidač
  • Dodatno: Force Feedback
  • Operativni sistemi: Windows XP, Vista
  • Dimenzije: 225x186x186mm
  • Težina: 500g

Sweex Force Vibration Joystick

Džojstik je nešto većih dimenzija, zbog dodatnih kontrola i tastera, ali nije previše težak što je najbolji pokazatelj kvaliteta materijala od koga je napravljen. Plastika deluje jeftino i nije nas posebno impresionirala, mada nismo uspeli da nešto žustrijom igrom nateramo da neki deo zaškripi ili krcka. Palica je presvučena gumom koja obezbeđuje udobniji grip i bolju ergonomiju, a oblikovana je tako da odgovara prosečnoj veličini šake. Na poleđini osnove džojstika se nalazi mali taster za uključivanje i isključivanje Force Feedback-a, a primećujemo da nema poznatih vakumskih stopa za fiksiranje na sto. Ovaj džojstik ima gumirane površine koje sprečavaju klizanje po stolu, a iako smo bili dosta nepoverljivi, uverili smo se da je zaista jako teško pomeriti ovaj džojstik, bez obzira koliko jako pokušavali.

Postoji ukupno 12 programibilnih tastera, šest na samoj palici i šest na bazi (po tri sa svake strane). Tasteri su prosečnog kvaliteta mada oni sa baze deluju pomalo klimavo i ne toliko robustno. Nije nam se dopao taster broj 2 koji se pritiska palcem pošto ga je vrlo teško pritisnuti. Na vrhu palice postoji i jedan standardan 8-smerni HAT prekidač. Palica se može i uvrtati, što rezultuje kontrolom kormila pravca (rudder). Na bazi postoji i jedna poluga kojom se kontroliše potisak, a naša zamerka se odnosi na to što ova poluga nema nikakav otpor, što ne doprinosi realnosti u igrama. Sa druge strane, Force Feedback radi sasvim solidno i unosi dozu realnosti u letenje. Iako se Force Feedback može isključiti, mi ga nismo isključivali pošto nam se dosta dopalo kako to u igrama izgleda.

Rezime

Utisci su pomešani kada je ovaj model u pitanju, pa iako nas kvalitet izrade nije oduševio, ipak je najbitnije osećaj u igrama koji je zahvaljujući Force Feedback podršci i više nego dobar. Ergonomija je prilično dobra, pa na kraju možemo reći da se isplati isprobati ovaj džojstik koji će pilotima sigurno odlično odgovarati.

Conclusion

When we talk about this model, our impressions are mixed up. Although we weren’t impressed by build quality, the most important sense in the games is excellent thanks to Force Feedback support. Ergonomics is excellent so we can freely say it is worthwhile to take a chance with this joystick that will please the pilots, surely.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 19€

Sampro ustupio: Sweex Force Vibration Joystick
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60